"Emma" föll offer för nätpedofil Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
1 av 3
"Emma" föll offer för nätpedofilen Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Lars Schmidt, advokat Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
2 av 3
Lars Schmidt, advokat och målsägarbiträde till ett av nätpedofilens offer Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
sms från nätpedofil Foto: polisens förundersökning
3 av 3
Sms som nätpedofilen skickat till offrets närstående Foto: Polisens förundersökning

Landets största nätpedofilhärva i rätten

"Det som sticker ut är att gärningsmannen är så hänsynslös"
1:47 min

I dag leds den 29-årige IT-konsulten från Husby, för sista gången in i rättssalen i målet som hittills är landets största nätpedofilhärva. En av de utsatta tjejerna kommer från Gävleborg.

Efter över 100 dagar i tings- och hovrätt ska Svea hovrätt nu ta ställning till om 29-årigen utsatt 67 unga tjejer för grova sexualbrott via internet. Under slutpläderingarna i Svea hovrätt finns offrens målsägarbiträden uppkopplade från tingsrätter runt om i landet.

Flickan från Gävleborg utnyttjades av 29-åringen efter att hon som 13-åring 2013 poserat sexuellt framför webbkameran för en annan man som sedan spred bilderna vidare till andra på internet.

Totalt har nätpedofilrättegången pågått i 55 dagar i hovrätten och lika lång var rättegången i Solna tingsrätt. Lars Schmidt är målsägarbiträde till ett av de unga offren. 

– När domen kommer i hovrätten får vi hoppas att rättegången är över, att det blir ett avslut, säger målsägarbiträdet. 

Lars Schmidt företräder en av de mest utsatta flickorna i målet, vi kallar henne för Emma. Hon bor på en ort i Skaraborg och var bara 13 år när hon först blev kontaktad av mannen. I Emmas fall gick det så långt att hon under hot utsatte sig själv för fysiska sexuella övergrepp. Mannen filmade detta och spred bilderna vidare. 

Totalt har mannen enligt tingsrättens dom på sju års fängelse gjort sig skyldig till 64 fall av sexuellt tvång varav 63 anses grova, 40 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering varav 19 grova brott och 25 försöksbrott, 14 fall av barnpornografibrott, 32 fall av förtal varav 13 grova brott samt ett fall av sexuellt ofredande.

Idag ska 29-åringens försvarare i slutanförandet förklara att mannen är oskyldig, och att det är tekniskt möjligt att hans dator fjärrstyrts av annan person.

– Det vore väldigt konstigt att någon annan skulle lyckas med detta plus att när hans dator går sönder så skulle den som fjärrstyr flytta över till en annan dator, säger Schmidt.

Polisutredningen mot nätpedofilen gick under namnet Kameleont.
Mannen har använt sig av en rad olika skepnader och dykt upp överallt på alla forum; Facebook, Instagram, Kamrat och ringt och sms:at anonymt på nätterna.

Men det är ingen av de 67 unga tjejerna har sett mannen eller hört hans röst när de via internet hotats och utpressats att begå sexuella handlingar framför webkameran.

Så här sa åklagarna Annika Wennerström och Emelie Källfeldt när de höll sina slutanföranden under torsdagen: 

Man kan undra hur det är möjligt att ens begå sådana här gärningar bara genom att använda det skrivna ordet? Vi har sett att det är fullt möjligt.

Flickorna blev manipulerade och gärningsmannens verktyg har varit smicker, tjat, tidspress och skam, förklarade åklagarna. 

– Han är så hänsynslös men samtidigt mycket intelligent. Han skaffar sig snabbt ett övertag, han är utstuderad, säger Lars Schmidt om mannens agerande. 

Det första dokumenterade brottet enligt åklagarna skedde 2009. Under 2013 var mannen som mest brottsaktiv. Under en och samma dag har han fem offer i sitt våld. Ibland arbetar han målmedvetet dygnet runt. Han katalogiserar sina offer i namngivna mappar, tar reda på allt om flickornas familj, vänner, fritidsintressen och använder informationen för att hota att sprida bilder.

Efter det att domen på sju års fängelse föll i Solna tingsrätt i juni i fjol så har Högsta domstol prövat ett annat sexualbrottsmål där övergrepp skett via internet. HD slog fast att ett virtuellt övergrepp är lika allvarligt som när det sker med förövaren i samma rum.

Med HD:s tolkning i ryggen tror Lars Schmidt att hovrätten kan komma att skärpa tingsrättens dom till maxstraffet på åtta års fängelse.

– Det är inte omöjligt. Jag tycker det är intressant om skadeståndet för kränkning höjs om man nu jämför att en virtuell gärning är lika allvarlig som en verklig.

Tingsrätten dömde ut 150 000 kronor för kränkning i Emmas fall men hon hade begärt 250 000 kronor. Totalt handlade det om skadeståndsbelopp på drygt fem miljoner kronor. 

Svea hovrätt ska efter dagens avslutande förhandling överlägga i flera dagar och domen kommer troligen meddelas först om flera veckor. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".