Lotta Zetterlund på sin bondgård i Storvik utanför Hofors. Foto: Fernando Arias SR
Lotta Zetterlund på sin bondgård i Storvik utanför Hofors. Foto: Fernando Arias SR

Inom tio år blir hälften av Gävleborgs lantbrukare pensionärer

1:45 min

Inom tio år når över hälften av Gävleborgs lantbrukare pensionsåldern. Lantbruken i länet står inför en generationsväxling och samtidigt är det allt färre unga som vill bli bönder.

– Det är ett stort bekymmer. Därför våra mjölkföretag är kapitalkrävande och arbetsintensiva så det här är inte lätt, säger Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF Gävleborg. på LRF.   

Redan i dag kan det vara svårt att få tag i arbetskraft till lantbruken och intresset för att gå naturbruksutbildningar är inte lika stort som tidigare.

– Hur vi ska klara ägarskiftena och generationsskiftena på klokaste sätt framöver är något som vi funderar mycket på inom LRF, säger Lotta Zetterlund.

Ingemar Sundberg är fullt arbetande pensionär. Han varit lantbrukare i 31 år och driver en ekologisk gård i Storvik med 160 djur varav 40 är mjölkkor. Gårdens verksamhet består av flera ben. Djur, köttproduktion, skog och entreprenad körning.

– Vi har haft möten med varandra och pratat igenom framtiden. Barnen vill att gården ska finnas kvar och de ska förvalta gården vidare men i vilken produktionsform det blir är inte klart än, säger Ingemar Sundberg.

LRF har bjudit in medlemmar till informationskvällar om hur ägarskiften kan gå till. I Australien så finns något som kallas för share farming.

– Man kan jobba sig in i företaget. Får en liten bit i taget. Man kan får några djur i ersättning och kliver in med små steg i företaget. Det kan vara något vi kan få och titta närmare på, säger Lotta Zetterlund. 

  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista