Bedragaren vill kontrollera brandvarnare. Foto SCANPIX
Arkiv. Foto: SCANPIX

Väcktes av brandvarnare - räddade huset

1:15 min

Det var vid fem-tiden på torsdag morgon som SOS fick larm om en villabrand i Rolfhamre i Ljusdals kommun. Mannen vaknade av brandvarnaren när han låg och sov på övervåningen.


Det brann för fullt i en vägg, i gardinerna och upp i taket i köket. Mannen lyckades kasta en hink vatten på branden vilket dämpade branden. Ljusdals Räddningstjänst kunde eftersläcka och riva en vägg för att säkerställa att det inte fanns glöd i väggen.

- Jag är övertygad om att om inte mannen haft en brandvarnare så hade det sett helt annorlunda ut, jag tror nog några minuter till så hade det här huset varit helt övertänt och det hade då blivit betydligt svårare för oss att göra ett bra jobb, säger insatsledare Peter Nystedt på Ljusdals Räddningstjänst till P4 Gävleborg.

Vad kan vara orsak till branden?

- Det är svårt att säga men troligtvis så är det någon elrelaterad brand eftersom köket var under renovering och det låg mycket elkablar på golvet och det var i det området som branden hade startat, säger insatsledare Peter Nystedt på Ljusdals Räddningstjänst.

Mannen skadades inte men ska under dagen uppsöka sjukhus eftersom han andats in brandrök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista