Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.
Socialnämnden i Bollnäs kritiseras för hur man hanterat ärendet när Tobias son placerades i familjehem. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.

"Det var underbart att fira jul ihop"

1:16 min

Socialnämnden i Bollnäs får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det gäller fallet med 40-årige Tobias som fick kämpa i flera år för att få hem sin son som familjehemplacerats i Bollnäs. – Ingen från Bollnäs låtsas om att de på något sätt agerat felaktigt, säger Tobias.

I artikeln kan du höra hela intervjun med pappa Tobias.

Pappan Tobias tycker att kritiken är befogad.

– Det är bra, den är rättfärdigad. Ingen från Bollnäs låtsas om att de på något sätt agerat felaktigt. Jag tycker att de hade kunnat be om ursäkt för de övergrepp som de utsatt mitt barn för, säger han.

Och nu riktar alltså Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot socialnämnden i Bollnäs. Bland annat ska nämnden inte ha följt socialtjänstlagen, utredningar var undermåliga och dokumentation har misskötts.

Nämndens socialdemokratiska ordförande Erika Engberg ska senast i mars redovisa för IVO vilka åtgärder man gjort för att rätta till bristerna.

– Det handlar en del om rutiner och en del om utbildning, säger hon.

Vad vill du säga till den här pappan som fått kämpa i tre år för att få hem sin son?

Jag tänker inte kommentera ärendet så, säger Erika Engberg.

Sedan några månader tillbaka bor nu Tobias med sin son som har hunnit bli fyra år, och de fokuserar på gemenskapen.

– Vi kunde fira jul tillsammans och jag fick se min son springa runt med de andra barnen och kika efter jultomten. Det var helt underbart, säger Tobias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista