Länsstyrelsens integrationssamordnare Robert Larsson välkomnar Regeringens initiativ. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Länsstyrelsens integrationssamordnare Robert Larsson välkomnar Regeringens initiativ. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

"Gävle bör ta ett större ansvar för nyanlända"

1:25 min

Gävleborg kommer att ta emot betydligt färre människor på flykt i år än förra året. Men Gävle borde ta ett större ansvar när det gäller att ta emot nyanlända, menar Robert Larsson, integrationssamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg.

– De flesta kommuner får en kraftig minskning av antalet platser som man ska ha beredda för att ta emot personer som behöver hjälp med boende. Däremot har vi kommuner som Gävle till exempel kommer att ligga på en nivå som man har i dag, säger Robert Larsson.

Men varför har just Gävle inte någon minskning?

– Gävle är den kommun som bör ta ett större ansvar jämfört med de övriga kommunerna i länet jämfört med vad man har gjort tidigare.

Här i radion har vi i dag hört att Gävleborg kommer att ta emot betydligt färre människor på flykt i år än förra året. 700 färre jämfört med förra årets 937 nyanlända.

Anledningen är att regeringen har beslutat att Sverige ska ha en jämnare fördelning av flyktingar och en ny lag tvingar kommuner att ta emot nyanlända. Och eftersom Gävleborg hittills har tagit emot flest flyktingar per invånare så blir tilldelningen mindre det här året.

Men Elin Lundgren, socialdemokrat och riksdagsledamot för Gävleborgs län, gillar inte riktigt det:

– Det som behövs är ju människor. Jag tror att vi ska tänka att vi ska vara glada över alla människor som vill vara i Gävleborg - ju fler desto bättre! Och med det resonemanget är det väl lätt att tänka att det är tråkigt att färre väljer att flytta hit, oavsett varifrån man kommer.

Rent konkret - vill du se en ökning eller en minskning av antalet människor som kommer till Gävleborg?

– Jag ser gärna en ökning, säger Elin Lundgren, socialdemokrat och riksdagsledamot för Gävleborgs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista