Foto: Fredrik Sandberg Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg Scanpix

Sprit som man inte blir bakfull av – kanske ingen bra idé

6:39 min

Nordkorea uppger att man uppfunnit sprit som inte ger baksmälla. Är det möjligt och vad skulle det innebära om det verkligen var sant? Eftermiddagen gjorde efterforskningar i denna heliga graal.

Den Nordkoreanska statliga nyhetstjänsten "The Pyongyang Times" rapporterar om spriten som inte ska ge någon bakfylla.

Spritsorten, som heter Koryo Liquir, ska vara baserad på hälsoroten Ginseng och ris som kultiverats till alkohol.

Det är oklart huruvida det här är möjligt eller inte.

– Det här har ju varit en dröm att hitta den typen av sprit väldigt länge och det är mycket forskning som gjorts på det här området. Hittills har man inte hittat något mirakelmedel, säger överläkare Karin Hyland på Beroendecenter i Stockholm.

Och hon fortsätter.

– Röd Ginseng som ingår i det här preparatet, det finns en studie som visar att det kan ge mindre bakrus men det är ju en Nordkoreansk studie så vi får vänta och se om det verkligen finns en sådan spritsort.

Skulle det vara en bra eller dålig innovation?

– Jag är osäker på att det skulle vara en helig graal. Enligt studien verkar det som att alkoholen bryts ner snabbt och bakruset minskar. Men det är ändå lite så fortfarande att tycker man att berusningseffekten är rolig så får man nog bära på effekterna också.

Men vad skulle det innebära för samhället om alkohol inte skulle ge baksmälla, betongkeps eller aktersnurra? Eftermiddagen pratade med Johan Edman, docent i historia och forskare på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning på Stockholms Universitet.

– Bakfylla är ju knappast ett av de större problemen med alkoholkonsumtion. De stora problemen är att berusningen ger dåligt omdöme och leder till våld och annat. Avskaffad bakfylla skulle kanske öka alkoholkonsumtionen hos de som annars kanske skulle avstå att dricka på grund av just bakfyllan.

Alkohol som inte ger bakfylla, bu eller bä?

– Jag tror bu. Sedan är det väl så att förbjuden frukt smakar bäst, det ska väl finnas lite lidande bakom njutningen. Så det kanske inte är så dåligt alla gånger att man får betala för sitt festande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista