Mobiltelefoner fungerar inte alltid bra i kyla. Foto: Claudio Bresciani/TT
Mobiltelefoner fungerar inte alltid bra i kyla. Foto: Claudio Bresciani/TT

Därför stängs mobilen av i kylan

1:33 min

Om du har varit utomhus med din mobiltelefon i minusgrader har du säkert märkt att den stängs av ibland. Mikael Björling är docent i fysikalisk kemi vid Högskolan i Gävle och han förklarar att det inte batteriet som är urladdat, utan istället motståndet i batteriet som blir för högt vid låga temperaturer.

– De är ju programmerade att stänga av när batteriets laddning understiger en viss nivå och orsaken att polspänningen dyker snabbt när det är kallt är att batteriets inre motstånd ökar, säger Mikael Björling.

När det blir kallt så får batteriet kämpa mer för att kunna använda krämen som finns i det och då blir det för jobbigt?

– Ja, precis. Hastigheten på de elektrokemiska reaktionerna de beror kraftigt på temperaturen. När temperaturen sjunker så sjunker hastigheten på de här reaktionerna och då får batteriet svårare att producera de elektronerna som behövs för att producera ström, säger Mikael Björling och fortsätter. 

– Om vi jämför belastningen på batteriet från en mobiltelefon med en ficklampa så kräver ficklampan en ganska låg men kontinuerlig ström men mobiltelefonen kräver mycket ström till korta stötar och just när den tar mycket ström då dippar polspänningen betydligt. När den belastas så sjunker spänningen och den sjunker mer ju högre det inre motståndet är.

Om man har lite batteri kvar och vill lyssna på sista två minuterna av ett radioprogram så kan man utnyttja batteriets egenskaper i förhållande till värme och kyla?

– Ja, om man lägger den på ett element eller pratar i en bastu eller något.

Då får man vara försiktig så att det inte börjar brinna...

– Ja, säger Mikael Björling med ett skratt.

Hör hela intervjun här nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista