Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle och Tove Elvelid, chef för Gävle kommuns näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltning. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle och Tove Elvelid, chef för Gävle kommuns näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltning. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Ny satsning ska minska ungdomsarbetslösheten

1:14 min

Nu kraftsamlar Gävle kommun och Arbetsförmedlingen för att minska ungdomsarbetslösheten i kommunen. Fokus ligger bland annat på att få fler ungdomar att läsa klart gymnasiet eller omskola sig.

– Det bärande är att få fler ungdomar att höja sin utbildningsnivå och antingen slutföra gymnasiet eller gå vidare till yrkeshögskola alternativt högskola, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

Målet är att antalet arbetslösa ungdomar mellan 16 och 24 år nästan ska ha halverats i Gävle kommun om tre år.

Just nu är cirka 1 000 personer i den här åldern utan sysselsättning i kommunen. Det motsvarar en arbetslöshet på cirka 20 procent.

– Vi har en låg tradition av högre utbildning i vårt län och vi ser att arbetsgivare efterfrågar mer kompetens, säger Tove Elvelid, chef för kommunens närlingslivs- och arbetsmarknadsförvaltning.

De stora satsningarna nu handlar om att skapa 100 utbildningskontrakt och 50 traineejobb, främst inom vård och omsorg.

– Utbildningskontrakt handlar om att slutföra gymnasiet och traineejobb handlar om att omskola sig för att få en yrkesinriktad gymnasieutbildning, säger Charlotte Humling.

Hur stor är chansen att det här kommer att leda till jobb?

– Vi har alla chanser och vi ska lyckas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista