Susanne Palmgren är en av två anställda vid Nedre Norrlands Fackförening. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Susanne Palmgren är en av två anställda vid Nedre Norrlands Fackförening. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Kommunalflykt gynnar mindre fack

1:33 min

Det stora avhoppet av medlemmar från fackförbundet Kommunal innebär att många söker sig till andra fack istället. Ett av de mindre är Nedre Norrlands Fackförening i Harmånger i Nordanstigs kommun.

På Nedre Norrlands Fackförening har man märkt av ett ovanligt stort medlemsintresse och den senaste veckan har ett 40-tal nya medlemmar anslutit sig.

– Vi har inte haft en sådan medlemstillströmning någonsin vad jag vet. Väldigt många är anställda inom kommunerna som vårdbiträden och undersköterskor, säger fackföreningens administratör Susanne Palmgren. 

Den lilla föreningen har två anställda och innan Kommunalskandalen hade de knappt 400 medlemmar, ett antal som nu ökar ordentligt.

– De vill inte betala till Kommunal längre utan väljer att betala till oss i stället. Vi är inte inblandade in någon politik eller ismer så vi är en renodlad fackförening, säger Susanne Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista