Patrik Stenvard, ordförande för Moderaterna i Gävleborg. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Patrik Stenvard, ordförande för Moderaterna i Gävleborg. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

"Vi ser allvarligt på det här"

1:00 min

Moderaten Jan Rust, nybliven ordförande för socialnämnden i Gävle kommun, har delat inlägg från främlingsfientliga sajter på sin Facebooksida. Det rapporterar Arbetarbladet i dag. Patrik Stenvard, Moderaternas ordförande i Gävleborg, ser allvarligt på händelsen.

Jan Rust har spridit material både från Sverigedemokraternas egen tidning, Samtiden.nu, och högerextrema Fria Tider. Det skriver Arbetarbladet som har sett det här på hans Facebook-sida.

Ett av inläggen handlar om afrikanska män som våldtar nordiska kvinnor. Ett annat är ett debattinlägg om att Allah inte bestämmer i Sverige som även publicerades på sajterna Avpixlat och Exponerat.

Detta ska ha skett vid flera tillfällen under 2014 och vid ett tillfälle 2015 på den del av Jan Rusts tidslinje som är offentlig. Andra inlägg är bara synliga för hans vänner.

I en intervju med Arbetarbladet säger Jan Rust att han inte förstod vad det var för inlägg han delade och att han inte förstått att inläggen låg kvar på hans tidslinje.

Därför har han inte tagit bort dem. Jan Rust förnekar att han sympatiserar med innehållet på länkarna han delat och sajterna de kommer ifrån.

Patrik Stenvard, ordförande för Moderaterna i Gävleborg, säger att han har pratat med Jan Rust om det som hänt och att de kommer att prata mer om det här i partiet.

– Generellt ser vi allvarligt på att man sprider information från sådana här sajter, men vad jag förstår på honom så förstår inte han vad han har länkat till, säger Patrik Stenvard.

Är det inte hans ansvar att veta vad han länkar till?

– Jo, absolut. Det är viktigt att man som förtroendevald vet vad man skriver på sociala medier och kan stå bakom det man länkar till. Det pratar vi mycket om i partiet.

Hur går ni vidare nu?

– Jag har pratat kort med Jan och kommer att prata mer med honom. Vi kommer även att prata mer om källkritik i partiet, säger Patrik Stenvard.

SSU i Gävle skriver nu på sin Facebooksida att de kräver Jan Rusts avgång.

Vi har sökt Jan Rust för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista