Tomas Jonsson framför en av de 100 Gripenmodeller som nu tillverkas i HIAB:s gamla lokaler i Hudiksvall. Foto: Hasse PErsson/Sveriges Radio.
Tomas Jonsson framför en av de 100 Gripenmodeller som nu tillverkas i HIAB:s gamla lokaler i Hudiksvall. Foto: Hasse PErsson/Sveriges Radio.

HSB Gripens flytt från Hassela stort lyft

1:31 min

Griplastartillverkaren HSB Gripens flytt från Hassela i våras blev ett stort lyft för företaget och tillverkningen. Nya och stora lokaler i gamla HIAB i Hudiksvall gör att företaget effektiviserar och anställer fler.

– Framförallt har vi fått en helt ändamålsenlig produktionslokal, en linjeproduktion. Vi tar nu in plåten i ena änden och så levererar vi ut färdig grip i andra änden. Allt sker på en linje så flödet och samordningseffekterna är den stora vinsten, säger Tomas Jonsson som är vd på företaget.

I Hassela var det 12 mil till måleriet, nu är det 12 meter i HIAB:s gamla lokaler där Gripen nyttjar 3000 kvadratmeter och samarbetar med andra företag i byggnaden för bland annat svets och målning. De utspridda verksamheten med lager inne och ute är nu ett minne blott.

– Det är tidsvinster och tid är ju pengar. Vi blir mellan 20 och 30 procent effektivare på ett skift, det går att räkna om i kronor i ören och det är vinningen för oss, säger Tomas Jonsson.

Blir produkten billigare?

– Produkten kan absolut bli billigare, just nu har vi satt oss i en kostym som är lite dyrare så vi måste göra fler enheter nu för att försvara samma lönsamhet.

Ni anställer folk ständigt och nu är ytterligare två på gång det kommande året hur ser det ut om du tittar lite längre fram?

– Inom fem år hoppas vi sysselsätta 30 personer och omsätta 60 miljoner det är vår kommande femårsplan. Nu är vi uppe i 22 anställda och snart blir vi 24 så det kanske går snabbare än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista