Friskolan Lyftet i Gävle hr bombhotas via appen  Jodel. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Friskolan Lyftet i Gävle hr bombhotas via appen Jodel. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Bombhot mot friskolan Lyftet i Gävle

0:49 min

Friskolan Lyftet i Andersberg i Gävle har bombhotats. Det var vid halvelva-tiden i går kväll som bombhotet kom via en app. Nu tvingas eleverna att stanna hemma. 

Det är andra gången en skola i Gävleområdet bombhotas via Jodel. Vad tycker du om det här? Och tar du hoten på allvar? Tyck till på Facebook!

Flera polispatruller har under natten varit på skolan och undersökt området, men har inte hittat något misstänkt. Trots det har friskolan valt att ha stängt i dag.

– Det som har hänt är att det inkommit ett bombhot mot Friskolan Lyftet som skola och polisen kom ut sent i natt och informerade mig om att ett bombhot har riktats mot skolan, säger rektor Stefan Wehlin till P4 Gävleborg och fortsätter. 

– Det är ett reellt hot mot skolan som vi tar på fullaste allvar.

När P4 Gävleborg pratar med honom strax efter halv sju på måndagsmorgonen står han utanför skolan i Andersberg och tar emot elever som inte nåtts av informationen att skolan håller stängt.

– Jag står utanför här för att kunna säga till de elever som kommer när skolan öppnar 6.30 att skolan är stängd. Det här är ju en väldigt absurd situation och det här är inte bra att mota elever som kommer till en trygghet, säger Stefan Wehlin.

Eleverna på Lyftet kan alltså inte gå i skolan i dag. Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

I oktober kom ett liknande hot in via Jodel mot Älvboda friskola i Skutskär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista