Flera kossor
Foto: Lotta Rydén.

"Man vågar inte satsa på att bli bonde"

0:53 min

Har man ingen släkting som är bonde vågar man inte satsa på att bli bonde. Det tror Jenny Gustavsson som är uppväxt på en gård i Arbrå. 

– Har man ingen förälder eller släkting som är bonde då tror jag inte man vågar satsa på det. Ser det skraltigt ut nu så vet man inte hur det ser ut om tio år, säger Jenny Gustavsson som är uppväxt på en gård i Arbrå.  

Under dagen har P4 Gävleborg rapporterat om den tuffa generationsskiftet inom lantbruket i länet. Hälften av länets lantbrukare pensionsålder inom tio år. Det samtidigt som allt färre unga vill bli just lantbrukare. 

– Det här med att ha fyra-fem veckors planerad semester – det är ju bara att glömma! Och jag tror inte folk vill ha det så i dag, säger Jenny Gustavsson. 

– Stadsborna behöver ju också sin mat, vi behöver ju äta allihopa, så det är ju för allas skull som vi måste se till att det här fungerar, säger Annelie Gustavsson, mamma till Jenny.

Vad har du för råd till den som är intresserad av att starta en karriär inom lantbruket?

- Kämpa på bara! Man ska följa sitt hjärta, säger Annelie Gustavsson i Arbrå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista