Amaul Mohamed och femårige sonen Mohamed Ali. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
1 av 4
Amaul Mohamed och femårige sonen Mohamed Ali. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Rita Pöcze Hajnalka. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
2 av 4
Rita Pöcze Hajnalka. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Friskolan Lyftet i Andersberg fick hållas stängd efter bombhot. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
3 av 4
Friskolan Lyftet i Andersberg är stängd i dag fter bombhot. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
Förskolan Apollogården håller stängt under måndagen på grund av ett bobmhot mot närliggande friskolan Lyftet. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
4 av 4
Förskolan Apollogården håller stängt under måndagen på grund av ett bobmhot mot närliggande friskolan Lyftet. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Oro i Andersberg efter bombhotet: Mina barn är rädda

0:57 min

Ett bombhot mot friskolan Lyftet i Andersberg gör att skolan tvingas hållas stängd under måndagen. Bombhotet gör också att en del barn i stadsdelen nu påminns om en barndom i krigsdrabbade områden.

Det är andra gången en skola i Gävleområdet bombhotas via Jodel. Vad tycker du om det här? Och tar du hoten på allvar? Tyck till på vår Facebook!

Rita Pöcze Hajnalka kom till Andersberg i Gävle för två år sedan. När de bodde i Syrien var bomber ett reellt hot. Bomberna var ständigt närvarande och barnen blev rädda för höga ljud.  

– Mina barn skrek och grät, berättar Rita Pöcze Hajnalka för P4 Gävleborg. 

Under måndagen stängde friskolan Lyftet efter ett bombhot via appen Jodel. För Rita Pöcze Hajnalka och hennes fyra barn har det gjort att minnen väckts.

– Kanske kommer barnen inte att vilja gå till skolan. Mina döttrar är lite rädda. Men jag säger att kanske inte var någonting, säger hon.

Och polisen ser allvarligt på hotet. Även om det inte var ett skarpt hot just den här gången, menar presstalesman Mikael Hedström att sådana här hot skrämmer människor och dessutom tar mycket resurser från polisen.

Hedström tror också att hot via sociala medier kommer att bli allt vanligare. 

– Det är oroväckande. Vi har en känsla att det här är något som har tilltagit efter den tragiska händelsen i Trollhättan och med den världsbild som råder just nu med hot och våld, säger Mikael Hedström och fortsätter.

– Det är olyckligt. Vi har många människor som har varit med om det här på riktigt och som kommer till Sverige för lugn och ro. Så utsätts barnen igen för hot, det är allvarligt. 

Även Amaul Mohamed och den femårige sonen Mohamed Ali tycker att bombhoten känns olustiga.

– Jag tycker inte att det här känns bra. Barnen kan inte gå till skolan, säger Amaul Mohamed.

– Jag blev förskräckt och jag fattar inte varför de gör så här? Jag hoppas att det inte är något riktigt hot, säger Andersbergsbon Runa Einarsson. 

Här nedan kan du höra en intervju med polisens presstalesman Mikael Hedström om hotet mot Lyftet och de allt mer vanliga hoten via sociala medier. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista