Jan Rust (M). Foto: Moderaterna i Gävle/TT
Jan Rust (M). Foto: Moderaterna i Gävle/TT

Jan Rust (M) lägger locket på efter skandalen

1:10 min

I fredags rapporterade Arbetarbladet att moderaternas nye ordförande i socialnämnden, Jan Rust delat inlägg från främlingsfientliga sidor på sin Facebooksida. Men Jan Rust vägrar ge kommentarer till P4 Gävleborg om skandalen.

– Han vill inte medverka här i radio, det är hans eget val, säger Patrik Stenvard, länsordförande Moderaterna Gävleborg till P4 Gävleborg. 

Jan Rust är nybliven ordförande för socialnämnden i Gävle kommun. Arbetarbladet avslöjade att Rust spridit material både från Sverigedemokraternas egen tidning, Samtiden.nu, och högerextrema Fria Tider via hans Facebook-sida.

Jan Rust vill dock inte kommentera delningarna för P4 Gävleborg. Istället skickar partiet fram Patrik Stenvard som får kommentera skandalen, precis som efter partikollegan Lars Beckmans utspel på Twitter om övergreppen i Köln.

Är det en strategi ni har att inte släppa fram förtroendevalda?

– Nej absolut inte. Man har full möjlighet att ta intervjuer och svara på frågor. Vi försöker vara så tillgängliga som vi kan som parti och förtroende valda, säger Patrik Stenvad, som dock erkänner att han hellre hade stått i radiostudion för att prata politik. 

Är det inte bättre för lyssnarna och den demokratiska processen att de faktiskt uttalar sig själva? 

– Ja, så kan man också resonera, säger Stenvard. 

Moderaterna i Gävle har tagit avstånd från delningarna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista