Rahaf al Shoun och Love Sanga är två elever på Norrtullsskolan som verkligen vill lära sig svenska. Här med sina lärare Åsa Jääger och Tina Nordh. 
Rahaf al Shoun och Love Sanga är två elever på Norrtullsskolan som verkligen vill lära sig svenska. Här med sina lärare Åsa Jääger och Tina Nordh. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Hälsingekommuner utvecklar toppmodernt skolverktyg

Love: "Krokodiler äter människor"
1:45 min

Söderhamn och Bollnäs kommuner är just nu med och utvecklar ett toppmodernt dataverktyg för skolan. Och i Söderhamn har verktyget haft oväntat positiv effekt på skrivutvecklingen hos nyanlända elever.

Love Sanga går i en förberedelseklass till högstadiet på Norrtullsskolan i Söderhamn. Hon har nyligen gjort en berättelse om krokodiler med hjälp av ett dataverktyg.

– Krokodiler äter fisk, människor och zebror, förklarar hon.

Människor också...?

– Ja... (skratt).

Rahaf al Shoun har bara varit i Sverige i drygt tre månader och hon har snappat upp en annan viktig sak om krokodilen.

– Krokodilen är växelvarm. När luften är varm är den varm och kall när det är kallt, säger hon.

Åsa Jääger och hennes kollega Tina Nordh är båda är lärare i förberedelseklasser för nyanlända elever på Norrtullskolan. I höstas ville de utveckla sin undervisning med hjälp av datorer och kom i kontakt med verktyget Invigos.

– Det är ett skrivverktyg som ska göra eleverna bättre på att skriva texter och utveckla sitt språk, säger Tina Nordh.

Söderhamn, Bollnäs och Uppsala är de tre pionjärkommuner i landet som varit med och utvecklat verktyget. Idén att testa det på nyanlända kommer från Söderhamn som tagit emot många nyanlända under flera år.

Och det framgångsrika resultatet har överraskat både det företag som utvecklat verktyget och de forskare som är knutna därtill, däribland den kände hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar.

– De tycker att det bra att vi gjort en annan vinkling på det, säger Åsa Jääger och syftar på att de satsat på att låta nyanlända använda det.

Till sist måste vi också fråga Love vad hon tycker om krokodiler, som ju finns i hennes tidigare hemland Kongo.

– Jag är rädd för krokodiler, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".