Salem Zahda Aldarcazallie och Dan Bergh. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
1 av 2
Salem Zahda Aldarcazallie och Dan Bergh. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Salem Sam Zahda Aldarcazallie – vinnare av Sportspegelpriset
2 av 2
Salem Sam Zahda Aldarcazallie – vinnare av Sportspegelpriset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sportspegelnpriset till Salem och Dan från Söderhamn

Hör Christian Höijers återträff med prisade Salem Zahda Aldarcazallie!
4:57 min

Under gårdagens Idrottsgala i Globen prisades fotbollsdomaren Salem Zahda Aldarcazallie och domarobservatören Dan Bergh från Söderhamn. Salem som flytt till Sverige från kriget i Syrien dömer i dag fotboll i division fyra i Söderhamn. 

Bara timmar före avspark i en fotbollsmatch i Damaskus började bomberna falla över staden. Det var för tre år sedan och Salem Zahda Aldarcazallie, som skulle döma matchen, domarpipa hördes aldrig den dagen. 

Det blev också Sams sista uppdrag som domare i Syrien. Efter den dagen bestämde han sig att fly och till slut kom han till Sverige. I vintras kom han han i kontakt med Dan Bergh, från Söderhamn, som är domarobservatör i Hälsingland. 

Han såg till att Sam fick svensk domarutbildning omgående och nu dömer Sam fotboll igen. Fast division 4 i Sverige.

Och i går fick Sam och Dan ta emot SVT-Sportens Sportspegelnpriset på Idrottsgalan i Globen. 

– Det här är fantastiskt, säger Salem Zahda Aldarcazallie och fortsätter. 

– Alla vi idrottare är en familj i världen, vi pratar samma språk. Jag vill gärna dela det här priset med alla andra idrottare som har lämnat sina länder för att söka fred, säger Sam. 

– Det är en otroligt stor är att stå här med Sam. Jag har ju inga större idrottsframgångar under 2015. Det enda jag har gjort är att hjälpa en domarkollega från Syrien att få möjlighet att döma fotboll här i Sverige, säger Dan Bergh. 

Sportspegelnpriset ska enligt SVT Sport gå till en idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott.

Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter.

SVT sport kan du läsa mer om "Sam". 

Missa inte Christian Höijers reportage om "Sam" och Dan från april 2015! Finns här nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".