Stora skador efter attentatet. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 4
Stora skador efter attentatet. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Brandattentat mot Ljusdals kommunhus. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 4
Brandattentat mot Ljusdals kommunhus. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Kommunhuset i Ljusdal.
3 av 4
Kommunhuset i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Ett ödsligt landskap i den en gång så utsmyckade receptionen i Ljusdals förvaltningshus. Foto: Hasse Persson
4 av 4
Ett ödsligt landskap i den en gång så utsmyckade receptionen i Ljusdals förvaltningshus. Foto: Hasse Persson

Dom i dag: Sluten psykvård för brandattentatet i Ljusdal

1:47 min

I dag kom domen mot den 38-årige man från Västernorrland, som satte eld på receptionen i Ljusdals kommunhus den 30 september förra året. Han döms till sluten psykiatrisk vård. 

Hudiksvall tingsrätt dömer alltså den 38-årige mannen till sluten psykiatrisk vård för grov mordbrand, för olaga hot och utpressning mot Socialdemokraternas ordförande Örjan Fridner.

Tingsrätten bedömer att mannen är psykiskt sjuk och ska vårdas inom den slutna psykvården. En särskild prövning av experter ska göras innan mannen ens släpps ut på permission. Han bedöms alltså som farlig för allmänheten.

Det var det 30 september som mannen kom till kommunhuset reception, hällde ut bensin och tände på. Hela kommunhuset utrymdes och två personer fick lättare rökskador. Det var ett rent under att inte fler skadades allvarligt.

Tingsrättenskriver i sin dom:

Fler än 200 personer arbetar i byggnaden. Försäkringsvärdet på byggnaden uppgår till 147 miljonerkr. Även om det inte kan anses visat att hela byggnaden riskerade att förstöras har stora värden stått på spel. Det är klarlagt att saneringskostnaderna och återställningskostnaderna kommer att uppgå till mycket betydande belopp. Förvaltningshuset får anses utgöra egendom av särskild betydenhet. Tingsrätten anser därför att brottet är att bedöma som grovt så väl med hänsyn till att branden inneburit fara för flera människor som för egendom av särskild betydenhet

Örjan Fridner, ordförande i Socialdemokraterna i Ljusdalskommun, hotades och pressades på pengar av den nu dömde mannen. 

– Jag kan inte utvärdera domen på något annat sätt än att jag är väldigt glad över att den här personen får den vård och omsorg han tycks behöva, säger Fridner till P4 Gävleborg och fortsätter. 

– Det känns också bra att samhället på det sättet kanske får möjligheten att vara mer skyddade för den här typen av handlingar som vi blivit utsatta för. 

Branden orsakade skador för minst 15 miljoner kronor och saneringen ochrivningen efter branden pågår fortfarande. I mitten av februari, alltså drygt  fyra månader efterattentatet, ska allt skadad vara borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista