Jan Rust (M). Foto: Moderaterna i Gävle/TT
Jan Rust (M). Foto: Moderaterna i Gävle/TT

Efter kritiken – nu avgår Jan Rust (M)

Jan Rust (M): "Jag mår inte bra"
2:46 min

Moderaten Jan Rust avgår nu som socialnämndens ordförande i Gävle. Jan Rust säger till P4 Gävleborg att han slutar på grund av hälsoskäl.

Det har stormat rejält kring moderate Jan Rust efter Arbetarbladets avslöjande att ordföranden i socialnämnden i Gävle kommun delat inlägg från de främlingsfientliga sajterna samtiden.nu och Fria Tider.

I dag meddelade partiet att Jan Rust avgår från sin tjänst som ordförande i socialnämnden, men han är fortfarande medlem i partiet. 

Och Jan Rust menar att det är på grund av sin hälsa som han väljer att avgå.

– Jag har haft en sjukdom under många år, med en operation som var kraftig för knappt ett år sedan och jag känner nu att jag mår inte bra helt enkelt. Jag sover inte och jag äter inte, säger Jan Rust till P4 Gävleborg.  

Hur har incidenten påverkat dig?

– Negativt.

Är det också den som påverkat ditt hälsotillstånd?

– Ja, det är det.

Varför delade du de här inläggen?

– Ja, varför delar man inlägg? Om man ska säga något så är det att man scrollar ju på sidor och så läser några rader på en notis och tänker att kanske fler vill läsa. Då delar man det utan att överhuvudtaget tänka, vart kommer det här ifrån?

Är din Facebooksida raderad nu?

– Ja.

Varför då?

– Det har varit en tanke som jag haft länge därför att det är så mycket, ursäkta språket, skit på den.

Du har ju delat ett inlägg från Fria Tider med rubriken: "Somalier berättar: Därför våldtar vi nordiska kvinnor". Det är ju en tydlig rubrik, varför delade du den?

– Det var väl egentligen, vad ska jag säga. Jag tänkte, är det såhär de tänker? Får jag någon respons på det? Men det var aldrig någon kommentar eller liknande.

Men du reflekterade inte över att det var Fria Tider som skrivit det?

– Jag hade ingen aning. Jag visste inte ens vad de där sidorna var för något, det fick jag besked om senare utav en partikamrat att de där sidorna inte är rumsrena.

Du har ju valt att tidigare inte uttala dig till Sveriges Radio, varför det?

– Jag har inte mått bra, jag har tillsägelse att så länge jag inte mår som jag ska så ska jag hålla mig undan och ligga lågt.

Var det en överenskommelse med partiet att Patrik Stenvard (M) skulle ta den här bollen?

– Ja, det var det.

Bad de dig att inte uttala dig?

– Nej, de gjorde de väl direkt inte. Det var ett gemensamt beslut på grund av hur jag mår, säger Jan Rust. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".