Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
1 av 2
Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Mona Sahlin föreläser om våldsbejakande extremism i Gävle. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
2 av 2
Mona Sahlin föreläser om våldsbejakande extremism i Gävle. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio

"Alla former av extremism finns i Gävleborg"

"Ett strategiskt arbete är viktigt"
1:15 min

Kommunerna i Gävleborg ska bli bättre på att förebygga våldsbejakande extremism. I dag håller länsstyrelsen i Gävleborg en konferens i Gävle där bland annat Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, föreläser.

– Alla former av extremism finns också i Gävleborg. Ett strategiskt arbete är viktigt oavsett om man råkat ut för våldshandlingar i sin egen kommun. Det finns en rädsla och en diskussion i klassrummen som gör att lärare behöver hjälp att kunna bemöta olika frågeställningar, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin och hennes medarbetare har rest runt i Gävleborg och undersökt hur länets kommuner jobbar mot våldsbejakande extremism. Hon berättar att till exempel höger- och vänsterextrema grupper ofta rör sig ute på skolor.

– Likt hajar försöker de spana in unga människor, mest killar, som verkar utanför och erbjuder dem en plats i ett sammanhang. Alldeles för många unga i dag kanske aldrig har känt förut att de faktiskt betyder något.

Och dagens föreläsning är startskottet för länets kommuner för att skapa egna handlingsplaner mot våldsbejakande extremism.

– Länsstyrelsen har tagit på sig det samordnande ansvaret och tillsammans ska vi ta fram en strategi mot våldsbejakande extremism, säger länets landshövding Per Bill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".