En olycksplats. Foto: Victor Lundberg/TT.
En olycksplats. Foto: Victor Lundberg/TT.

Allt fler olyckor på E4 i Gävleborg

1:42 min

Räddningstjänsten slår nu larm om ett ökat antal olyckor på flera ställen i vårt län. Speciellt olycksdrabbat under förra året var E4:an mellan Söderhamn och Gävle.

Har du någon gång känt dig otrygg på vägarna? Berätta för oss!

Mellan 2014 och 2015 har trafikolyckorna i Södra Hälsingland ökat med 28 procent. Och ungefär en tredjedel av olyckorna gäller just E4:an.

– Det är oftare olyckor nu att man kör in i vajerräcket. Då stör det trafiken, och det blir mycket jobb, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef kommunalförbundet Södra Hälsingland.

– Man kanske är mer stressad i trafiken än tidigare, och gör lite dumma omkörningar.

Flest av olyckorna på sträckan sker mellan Söderhamn och Tönnebro. Men samtidig som de är en olycksrisk har vajerräckena gjort att antalet allvarliga olyckor på sträckan hållits nere.

Det var även fler som dog på våra vägar förra året. Så många har inte omkommit i trafiken sedan 2007. 17 personer miste livet. 14 av dem var män, och två var de omkomna var barn.

I Ljusdal har de inrapporterade olyckorna ökat stadigt, och är i dag 22 procent fler än för fem år sedan.

Räddningstjänsten tror att en del i det kan vara att människor är mer benägna att larma, även om det är småolyckor som räddningstjänsten egentligen inte borde åka på, berättar Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

– Det blir mycket åka och lite vi gör på plats om man säger så. Så kan det ju bli i förlängningen att man blir upptagen på en olycka utanför tätorten. Om det då inträffar något gör det att det tar längre tid innan vi har resurser på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista