Inger Källgren Sawela, moderat oppositionsborgarråd i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Inger Källgren Sawela, moderat oppositionsborgarråd i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Moderaterna tar inte ställning i Jan Rust-skandalen

Inger Källgren Sawela: Det är inget vi nu behöver ta ställning till
0:47 min

Hypotetisk fråga. Så svarar kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) på frågan om Jan Rust (M) hade fått vara kvar på sin post som socialnämndens ordförande om han inte själv avgått. 

– Den frågan är ganska hypotetisk känner jag. Jan har ju avgått och då behöver inte den frågan komma upp på moderaternas fullmäktigegrupp, säger Inger Källgren Sawela, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, och fortsätter. 

– Så vitt jag vet så är det ingen moderat i fullmäktige som har väckt någon missförtroendeförklaring mot Jan, så så här långt hade inte frågan kommit upp tror jag. Men nu behöver vi inte ta ställning till det. 

Jan Rust meddelade igår tisdag att han nu avgår från sitt uppdrag som ordförande för Socialnämnden i Gävle av hälsoskäl. Men han har kritiseras de senaste dagarna efter att tidningen Arbetarbladet avslöjat att han delat främlingsfientligt material på sociala medier.

Så här sa Jan Rust till P4 Gävleborg igår om beslutet. 

– Jag har haft en sjukdom under många år, med en operation som var kraftig för knappt ett år sedan och jag känner nu att jag mår inte bra helt enkelt. Jag sover inte och jag äter inte. 

Han menar att incidenten med delningarna, som han menar att han gjort utan att veta vad innehållet egentligen sa, har påverkat hans hälsotillstånd negativt. 

Hur ser du på delningarna som Jan Rust har gjort på Facebook? 

– Jag tar bestämt avstånd från att dela sådana här sidor och jag tar bestämt avstånd ifrån innehållet på dessa sidor, säger Inger Källgren Sawela. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".