Stora snöhögar. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
Stora snöhögar. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.

Husägare tvingas snöröja på kommunens mark

Husägare i Gävleborg tvingas snöröja på kommunens gång och cykelvägar, det visar en ny undersökning som Villaägarna Riksförbund har gjort.

Åtta av länets tio kommuner har svarat på undersökningen. I Hudiksvall, Gävle och Sandviken så är det husägaren som ansvarar för snöröjning halkbekämpning av gångbanan utmed fastighetens tomtgräns.

I Ockelbo, Hofors, Ovanåker, Söderhamn så ansvarar kommunen. I Bollnäs så finns ett delat ansvar dvs. Om kommunen plogar upp snö på gångbanan går ansvaret över till kommunen, annars är husägaren ansvarig. Nordanstig och Ljusdal har inte svarat.

– Kommunerna borde snöröja och halkbekämpa på egen hand. Det är olämpligt att kommunerna lämpar över ansvaret för snöskottningen på dem som har svårt av skotta pga. ålder, sjukdom, semester och arbete. Risken är att det inte blir skottat alls, säger, Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".