Johan Toll vill att det blir möjligt att odla i alla Bollnäs bostäders bostadsområden. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Johan Toll vill att det blir möjligt att odla i alla Bollnäs bostäders bostadsområden. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Stadsodlingar ökar trivseln

"De som får odla, trivs och stannar"
1:00 min

Att odla tillsammans skapar mötesplatser och integration. Det tror Johan Toll (MP) som lämnat in en motion till Bollnäs kommunfullmäktige om att göra det möjligt att odla i kommunens bostadsområden. 

Stadsodlingar är en växande trend i Sverige enligt Världsnaturfonden. Även de som bor i lägenhet vill ha möjlighet att odla sin egen mat.

För tre år sen startades ett odlingsprojekt på Norrberget i Söderhamn och i Alfta finns det små odlingslotter för de som bor i lägenhet. Nu är det Bollnäs tur tycker Johan Toll (MP).

– Min idé är att om man bor i en lägenhet och vill odla och man får det, då trivs man och stannar. Det är bra för bostadsbolaget och bra för kommunen. Folk som trivs stannar!

Bollnäs bostäder är positiv till förslaget men säger samtidigt att intresset verkar svalt. När de kallade till ett informationsmöte i bolagets största bostadsområde förra våren var det endast en hyresgäst som anmälde sig. Men nu är tiden mer mogen tror Johan Toll och på bostadsområdet Blomkransen finns det en styrelse och intresserade säger han.

– Det ligger i tiden, ja. Och om det blir mer vanligt? Jo för jag tror det blir mer attraktivt att odla delar av sin egen kost själv. Inte för alla, men för en del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".