Trappa
1 av 2
Foto: TT
Åklagare Carl-Johan Granlund. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio
2 av 2
Åklagare Carl-Johan Granlund. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

"Det kan jämföras med ett samlag"

1:00 min

I dag åtalades den man i 60-årsåldern som misstänks ha angripit en fyraårig flicka sexuellt på Brynäs i Gävle i början av januari. Han åtalas för våldtäkt mot barn alternativt sexuellt övergrepp mot barn.

– Jag menar att han tryckt könet mot målsägandes ansikte och det menar jag är våldtäkt mot barn alternativt sexuellt övergrepp mot barn, säger åklagare Carl-Johan Granlund. 

Den misstänkte mannen och flickan bor i samma trappuppgång på Brynäs och vid den här händelsen ska mannen ha stått och väntat på flickan i trapphuset när hon kom in från gården.

Då ska han ha tagit tag i flickans huvud och tryckt sitt könsorgan mot hennes ansikte.

– Jag menar att det är en sexuell handling som kan jämföras med ett samlag med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt, säger Carl-Johan Granlund.

Flickans pappa såg vad som hände och brottade ner mannen.

Åklagaren har alltså valt två alternativa brottsrubriceringar – i första hand våldtäkt mot barn och i andra hand sexuellt övergrepp mot barn.

– Det är det jag vill att domstolen ska pröva i det här fallet. Det finns domar åt olika håll och jag anser att det ligger på gränsen.

Den åtalade mannen förnekar gärningen. Men enligt åklagaren finns det bevisning i form av vittnen som sett händelsen och förhör med den fyraåriga flickan.

Mannen åtalas även för ytterligare ett fall av sexuellt ofredande för att i december förra året ha onanerat framför en kvinna vid Brynäsgatan i Gävle. Han är nyligen dömd till villkorlig dom och skadestånd för tre fall av ofredande mot unga kvinnor och barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista