Prispallen. Anton Lindblad tog bronset och Daniel Richardsson kammade hem guldet. Foto: Robert Nyholm/TT
Anton Lindblad tog bronset och Daniel Richardsson kammade hem guldet. Foto: Robert Nyholm/TT

SM-guld till Daniel Richardsson

1:36 min

Det blev guld för Daniel Richardsson från Iggesund i dag på 15 kilometer klassiskt under skid-SM i Piteå. Och brons till klubbkamraten Anton Lindblad. 

Hudiksvallsåkaren Richardsson säkrade därmed sitt tredje SM-guld med knappt sju sekunders marginal till Marcus Hellner. 

Bronset gick också till Hudiksvall via Anton Lindblad, som kom in 13,2 sekunder bakom Richardsson.

– Det var bra. Det kändes kontrollerad och jag hade fina skidor. Det var tajt däruppe, men jag hade ändå kontroll på det hela, säger Daniel Richardsson till Radiosportens Roger Burman och fortsätter. 

– Men jag fick slita ordentligt sista biten, hade det varit ett varv till så hade jag haft det tufft mot Marcus. Jag känner att jag är ovan vid den här typen av tävlingar för tillfället. 

Och 33-årige Daniel Richardsson har en hektisk vecka framför sig. Han kör också torsdagens SM-stafett i Piteå för Hudiksvall, men sedan blir det snabb färd till norra Italien där han ska åka Marcialonga i Ski Classics på söndag.

Hur låter en analys av svensk herrskidåkning just nu?

– Bredden finns, men toppbredden finns ju inte. Vi är ett gäng som har valt att göra lite annat, några har slutat och några börjar bli till åren. Det är en ny generation och jag hoppas och tror att det kan ta ett kliv till i åkningen. Men det krävs ett arbete för alla som vill ta ett kliv till, säger Daniel Richardsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista