Hudiksvalls sjukhus. Foto: Sveriges Radio
Trots flera undersökningar upptäckte inte Hudiksvalls sjukhus pojkens hjärtsjukdom. Foto: Sveriges Radio

Sjukhuset missade hjärtfel – de förlorade sin son

16 min

Maria och Erik från Bollnäs förlorade sin fyra månader gamla son Oscar efter att sjukhuset i Hudiksvall missade ett dödligt hjärtfel. Och mitt i tumulten och chocken visade det sig att deras tvååriga dotter Alice också har samma fel. 

I juli fick föddes Oscar på Hudiksvalls sjukhus. Familjens dotter Alice, två år gammal, fick äntligen en lillebror. 

Men redan efter förlossningen blev föräldrarna Maria och Erik oroliga eftersom Oscar verkade seg och ville inte äta, läkarna gjorde nya kontroller eftersom syresättningen var låg. Barnläkaren hittade blåsljud i Oscars hjärta och mediciner sattes in. Kort därefter akutflögs Oscar till Göteborg för att opereras.

Mamma Maria och pappa Erik satte sig på ett tåg mot Göteborg.

– Det var kaos, vi visste inte alls om han skulle klara sig. Vi förstod att det var allvarligt, de hade små förklaringar i Hudiksvall för vad det kunde vara men de ville inte sätta diagnos. Vi satte oss nyförlösta på tåget i mellan sex till åtta timmar och sa inte ett ord till varandra och snyftade. Vi bröt nästa ihop.

Väl i Göteborg fick Maria och Erik träffa Oscar. Fem dagar efter att Oscar kom till världen genomgick han sin första operation, som var 18 timmar lång men gick bra. 

Familjen åkte hem men fick snart åka tillbaka till Göteborg en andra gång eftersom Oscar hade hjärtsvikt. Där väntade en ny operation, den här gången åtta timmar lång.

– Vi var tillbaka på ruta ett. Men han återhämtade sig bra och vi fick bo med honom och ta hand om honom.

Men det var snart dags för den tredje, och sista, operationen. 

– Onsdagen den 18 november rullar vi upp honom på operation. Jag pussar honom i pannan och säger att vi älskar honom och att vi syns sen. De rullar iväg honom.

Efter operationen ringer sjukhuset och meddelar att operationen gått bra. Erik säger att det är lugnt och stillsamt på uppvaknandet, att Oscar är lugn till en början. Men läkarna var försiktiga med smärtstillande och Oscar har ont och blir upprörd.

– Jag lyfter upp honom och försöker lugna honom. Han lugnar ner sig till och från men har ont i magen. 

Oscars tillstånd förvärras och larmet går. Han måste opereras igen.

– Han hade väl släppt taget lite, han rörde inte på sig och han pep mest snarare än att skrika. Sen kom de och förklarade att de inte kunde göra något för att rädda honom. Det var klart där på kvällen.

Under den här svåra tiden får familjen också ett besked om dottern Alice, två år. Det visar sig att även hon har ett blåsljud i hjärtat, en så kallad VSD. Erik berättar att det i vissa fall krävs operation.

– Det slog undan fötterna för oss. Då börjar vi ifrågasätta varför de inte hört något eller hade några indikationer på att hon hade några problem.

Familjen har ni anmält Hudiksvalls sjukhus till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, eftersom sjukhuset missat båda barnens hjärtfel både innan och efter förlossning.

– Man gör ju i regel ett ultraljud, men det hörs ju om man lyssnar med ett stetoskop att det inte låter som ett hjärta ska låta. Och det är det man är mest förbryllad över, att de gör en kontroll innan man får åka hem från BB och man går på täta kontroller. Men ingen reagerar eller säger något.

Och Erik fortsätter.

– Vi vill att det här ska uppmärksammas så att de ska utbilda sin personal, eller med alla medel försöker undvika den påfrestning som vi drabbades av. Föds man med en och en halv hjärtkammare så ska det synas på ett ultraljud.

Hur mår ni som familj i dag?

– Vi är sjukskrivna både jag och min sambo. Vi har börjat, återigen, att skola in Alice på dagis. Det är inte lätt att lämna sitt barn på dagis även om det bara är ett par timmar om dagen, det är inte lätt eftersom hon tror att vi kommer vara borta flera veckor eller inte kommer hem med hennes lillebror.

Samtliga familjemedlemmar heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista