Hudiksvalls Sjukhus

Vårdens svar: "Det är tragiskt"

1:43 min

Efter att Oscar, fyra månader gammal, dog efter flera hjärtoperationer på grund av ett medfött hjärtfel, uttalar sig Region Gävleborg nu om händelserna.

– Antingen har man inte hört blåsljudet, eller så har blåsljudet inte funnits där för att i tidig barnålder är det inte säkert att man hör blåsljuden vid olika hjärtmissbildningar, säger John Mälstam chefsläkare division operation Region Gävleborg.

Borde man inte hitta sådana här fel, där barnet har en och en halv hjärtkammare, under ultraljudsundersökningar?

– Att göra hjärtdiagnostik på barn i fosterstadiet är svårt, kräver hög kompetens och det finns inte så många i det här landet som är duktiga på det. Att via ultraljud bedöma om man har ett blåsljud på hjärtat eller inte är jättesvårt, det man möjligtvis kan göra är att titta på hjärtat hur det ser ut, om det finns några missbildningar. I det här fallet har det inte givit någon misstanke om hjärtfel.

Vad vill du säga till familjen?

– Att drabbas av en sådan här sak har de min fulla medkänsla och stöd i, det är något man inte önskar att någon ska behöva genomgå. Det är ju jättetragiskt. Kan vi på något sätt i framtiden när vi gått igenom det här, bidra till att förbättra det här så är jag den första att säga att då ska vi verkligen sätta våra krafter och resurser på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista