Stefan Löfven (S) talar med reportrar efter TV-duellen i SVT:s Agenda med moderatledaren Anna Kinberg Batra (M). I bakgrunden ses Löfvens livvakter. Foto: Christine Olsson / TT.
1 av 2
Stefan Löfvens parti tappar mest i senaste Sifo-mätningen. Foto: Christine Olsson/TT.
Yoomi Renström (S) är ordförande för Gävleborgs partidistrikt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Yoomi Renström (S) är ordförande för Gävleborgs partidistrikt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Gävleborgs S-distrikt efterlyser synligare politik

1:00 min

Synbara och konkreta resultat av den förda politiken - det efterlystes av de socialdemokratiska distriktsordförandena som under torsdagskvällen hade telefonmöte med statsminister Stefan Löfven.

– Vi måste ha en politik där människor konkret i sin vardag ser att det händer saker och ting, säger Yoomi Renström, ordförande för Gävleborgs partidistrikt.

– Vi vet att vi står inför en enorm bostadsbrist och där måste vi kunna visa människor att vi nu kan börja bygga bostäder så folk har någonstans att bo. Samma att skolan ska klara sin funktion, att äldreomsorgen ska kunna fungera. Kan man inte se det här konkret inom den närmsta framtiden, då kommer man heller inte att veta om vi har lösningarna. Och det är den politiken vi måste visa.

Tycker du att statsminister Stefan Löfven har varit konkret på det sättet som du önskar?

– Egentligen har vi varit konkreta. Vi har genomfört en mängd olika reformer, men det har ju drunknat i bruset av allt det andra som har hänt både i omvärlden och medialt. Efter det senaste halvårets händelser har ju till exempel en fråga som bostadsbyggandet skjutit i höjden eftersom människor inte har någonstans att bo. Den frågan var inte stor för några år sen. Så det är klart att samhällsbilden har förändrats vilket gör att vi kanske måste prioritera om i det vi gör, säger Yoomi Renström, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg.

Socialdemokraterna har i flera opinionsmätningar i följd legat under 25 procents väljarstöd. Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under torsdagen att han anser att Socialdemokraterna trots det dåliga opinionsstödet inte har någon anledning till att ändra kurs.

– Det är klart att jag skulle vilja ha bättre siffror men jag tänker inte hoppa omkring och byta politisk inriktning. Nu har vi en väldigt tydlig inriktning och tydliga skiljelinjer i svensk politik, säger Stefan Löfven.

Den har framförts intern kritik om att partiet har blivit defensivt - och saknar en konkret plan för att vända trenden. Det håller inte Stefan Löfven med om.

– Jag har en väldigt tydlig riktning med mig från kongressen 2013, att fokusera på jobben därför vi har alldeles för många arbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista