Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT
Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT

Gävle slår alla tiders rekord i P-bot

1:19 min

Aldrig förr har så många bilister i Gävle fått P-bot. Sammanlagt 14 500 bilar lappades 2015 – en ökning med nära 50 procent jämfört med året före. Det är Gävle kommuns nya bolag Gävles Parkeringservice som hittat ett nytt arbetssätt.

Den första januari 2015 bildades det nya kommunalbolaget Gävle Parkeringsservice och det blev en rivstart för bolaget. Året före, 2014, lappades 9 800 bilar, men 2015 sattes alla rekord med 14 500 bilar.

Det är fortfarande nio p-vakter som övervakar Gävles sammanlagt 2000 kommunala P-platser. Resultatet 2015 är en ökning med nästan 50 procent - eller 5000 fler utskrivna lappar på vindrutan.

I rena pengar handlar det om totalt 7,3 miljoner kronor som p-syndarna bidragit med till den kommunala kassan.

– Pengarna går tillbaka till gator och vägar, säger Tommy Wigh, gruppledare på Gävles Parkeringservice.

Wigh berättar också att man ändrat sättet att arbeta. Nu lägger mer resurser på att övervaka gator och platser där det är stökigt. Mest parkeringsstrulande är det på Nygatan och Ruddammsgatan i centrala Gävle.

Kan det bli ännu fler som P-botas under 2016? 

Tommy Wigh tror inte att P-botsstatistiken kommer att stiga i samma omfattning som under 2015 utan tror att man nått toppen. 

– Det är viktigt att säga att de allra flesta bilister sköter sig och har respekt för parkeringsregler och avgifter, Tommy Wigh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista