Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén håller pressträff. Foto: Marcus Ericsson/TT
Fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén håller pressträff. Foto: Marcus Ericsson/TT

Bekräftat: Hamrén lämnar efter EM

0:47 min

Sveriges herrlandslag i fotboll får en ny förbundskapten efter sommarens EM. Ljusdalsbördige Erik Hamrén lämnar jobbet när mästerskapet i Frankrike är över för Sveriges del.

Hamrén, som basat över landslaget sedan november 2009, har fått mycket kritik för sitt ledarskap de senaste åren. Trots en på pappret relativt lätt kvalresa nådde Sverige EM först efter playoff mot Danmark.

Den 58-årige tränarens kontrakt löper över EM och det har varit oklart huruvida han skulle erbjudas en förlängning eller inte, eller om han skulle vilja ha en sådan. 

Svenska fotbollsförbundet och Hamrén har diskuterat frågan en tid och nu gemensamt kommit fram till att avsluta samarbetet efter EM, oavsett hur det går för Sverige.

– Hans kontrakt går ju ut efter mästerskapet. Det är helt rätt resonerat att tidigt gå ut med att han tänker sluta, så att det inte är en fråga som hänger över Hamrén och landslaget över mästerskapet, säger Rikard Henriksson, Radiosportens expert. 

Hans efterträdare lär presenteras under våren. Flera namn har tidigare nämnts som tänkbara alternativ, exempelvis Helsingborgs manager Henrik Larsson, U21-landslagets Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

– Några som är högaktuella tror jag är före detta storspelare i landslaget som numera är tränare. Jag tänker på namn som Henrik Larsson, i Helsingborg i dag, eller Roland Nilsson, som ju redan är inom förbundet, säger Henriksson. 

Oavsett vem det blir så kommer personen inte att hinna samla landslaget före VM-kvalsamlingen i september. I samband med den finns det dock en teoretisk möjlighet att spela en träningsmatch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista