Anette Nilsson, vårdbiträde i Ljusdal vill helst slippa de delade arbetspassen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
1 av 2
Anette Nilsson, vårdbiträde i Ljusdal vill helst slippa de delade arbetspassen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Barbro Andersson, ordförande i Kommunal Mitt vill helst att de delade arbetspassen försvinner. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Barbro Andersson, ordförande i Kommunal Mitt vill helst att de delade arbetspassen försvinner. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Delade turer ökade trots överenskommelse

"Det fattas vikarier"
1:35 min

Trots att Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om att minska de delade arbetspassen blev de istället fler förra året i Gävleborg. 

Att de delade turerna och dubbla arbetspassen blev fler förra året beror på att både kort- och långtidsfrånvaron ökat, samtidigt som det är svårt att få tag på utbildade vikarier. Det säger Barbro Andersson som är ordförande i Kommunal Mitt.

– De som jobbar i välfärden, och som gjort det i flera år, har ett stort hjärta. De är lojala mot sina brukare och arbetskamrater och vrider ut och in på sig själva för att få det att fungera. Ur en facklig synvinkel är det rent eländigt. De som vinner på det här är arbetsgivaren, säger Barbro Andersson. 

2013 kom Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL överens om att på det lokala planet arbeta för att minimera de delade arbetspassen inom vård och omsorg. 

Men det är inte mycket som har hänt. Hos de flesta kommunerna i länet finns de delade turerna fortfarande kvar på arbetsschemat. 

– Förr var det mest förekommande över helgerna, men nu är det alla dagar i veckan som man jobbar delade turer. Man är hemma över dagarna när barnen är i skolan eller på dagis. Då har man sin lediga tid. Och när de behöver att man är hemma då är man på arbetet, säger Barbro Andersson. 

Vem vill ha ett sånt jobb?

– Ja, säg det. Det är inte det som är en attraktiv arbetsgivare.

Anette Nilsson har jobbat som vårdbiträde i Ljusdals kommun i 30 år. Hon har tre arbetspass med delade turer på sex veckor. Det vill säga arbete mellan 7 och 12, vila i fyra timmar sen arbete igen mellan 16 och 21.

– Man jobbar den intensivaste tiden. Det är tunga arbetstider, säger Anette Nilsson.

Både hon och de flesta arbetskamraterna vill ha bort de delade turerna.

– En hel dag blir förstörd. Den lediga tiden också. Man bara går och väntar och väntar att man ska gå och jobba igen. 

När den så kallade Valliansen i Ljusdal, alltså Vänsterpartiet och allianspartierna, Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna tog över makten i kommunen, undertecknades en avsiktsförklaring. I november 2014 gavs löftet att de delade turer i omsorgen skulle tas bort. 

– Det lät väldigt bra men när något ska bli en fördel för oss så litar man ändå inte riktigt på det. Och än har det inte blivit någon förbättring för oss, konstaterar Anette Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".