Barn ligger i sängen och snyter sig. Foto: Grom Kallestad/TT
Atjooo. Nu är Vabuari här. Foto: Grom Kallestad/TT

Vabruari är här – här är bästa sjuktipsen

0:54 min

Februari är här och i dag är det många som greppat mobilen för att ringa chefen för att berätta att de blir hemma med en sjuk dotter eller son. I Gävleborg väntas ungefär 6000-7000 föräldrar vara hemma med sjuka barn under februari.

– Om man tittar på när barnen blir sjuka under året, så ser man att det börjar öka någonstans på tidig höst och sedan blir det mer och mer sjukdomar. De kommer ungefär samma årstid varje år och det toppar i februari. Då är barnen som mest sjuka, så därav namnet, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Ge oss dina bästa tips?

– Är man två föräldrar så kan man göra livet mycket enklare genom att dela på det och ta varannan dag eller halvdagar. Den ena kanske alltid tar före lunch och den andra efter lunch eller liknande.

Vad är fördelarna med det då?

– Man får en enklare vardag och man behöver inte vara borta från jobbet så mycket. Båda blir engagerade i att ta hand om barnet, säger Niklas Löfgren och fortsätter. 

– Det var lite jobbigt kanske att hålla reda på förr när man höll på med blanketter och bläckpenna, men nu när man har en app i mobilen och gör hela ärendet där så är det enkelt.

Nytt för i år är nya regler för hur Försäkringskassan betalar ut ersättning för vård av barn. Tidigare har ersättningen betalats ut när Försäkringskassans handläggare har hanterat ärendet, något som har betytt att ersättningen kan komma när som helst. 

– Nu har vi sagt att vi kör en utbetalningsdag som får vara den 25:e i månaden efter. Vi hoppas att det blir lite mer förutsägbart och enklare att planera ekonomin, säger Niklas Löfgren.

Den nya utbetalningen gäller från maj i år. Är du hemma i maj, så kommer pengar alltså att betalas ut den 25:e juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista