Parkeringsautomat. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Protester: Ta inte betalt för parkering i city

Handlarna: Det handlar om cityhandlens överlevnad
1:17 min

Cityhandlarna i Hudiksvall säger blankt nej till kommunens planer på att återinföra p-avgifter på fyra platser i Hudiksvall innerstad.

– Det måste vara fortsatt gratis att parkera i city. I synnerhet nu när köpcentrumet Medskog vid E4:an växer fram och erbjuder gratis parkering, säger Toni Björklund, som är centrumsamordnare i Hudiksvall.

Hudiksvalls kommun ska utvärdera det tidigare beslutet om att införa p-skiva på 166 parkeringsplatser. Kommunen tror att en avgift på dessa platser, Salutorget, utanför museet, Milstolpen och vid Garvaren, skulle öka ruljangsen och rörligheten.

Med det tror inte handeln.

Handlarna i Hudiksvall har det redan tufft, menar Björklund, som tycker att det handlar om mer än bara parkeringar. Det handlar om cityhandelns överlevnad. 

– Bara på några år har vi förlorat ganska många anställningar inom handeln. Vi har även haft minskade omsättningssiffror. Allt vi kan göra för att inte backa mer är ju bra. En del i det här är att vi inte ska backa tillbaka och ha parkeringsavgifter igen, säger Toni Björklund. 

Frågan om p-avgifterna kommer att tas upp på kommunstyrelsen i slutet av mars. Kostnaden för parkering är förslagen 10 kr/timmen på vardagar mellan 9-18. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".