Clara Sagström med dottern Tura. Foto: Sveriges Radio
Clara Sagström med dottern Tura. Foto: Sveriges Radio

Programledare Clara testar att vobba!

"Oj, nu kommer min hund mitt uppe i allt"
1:30 min

Februari brukar ju kallas vabruari eftersom många barn är sjuka den här tiden på året och föräldrarna då är hemma och vabbar. De senaste åren har dock vobbning blivit populär. P4 Gävleborgs Clara Sagström testade. 

– Jag är hemma i mitt vardagsrum just nu tillsammans med min ettåriga dotter Tura. Oj, nu kommer min hund mitt upp i allt också. Akta akta Joplin, säger Clara Sagström, programledare på P4 Gävleborg. 

På senare tid har vobb blivit allt populärare i sjukdomstider. Att vobba betyder att man jobbar samtidigt som man är hemma och tar hand om sitt sjuka barn. Ersättningen kommer från arbetsgivaren istället för Försäkringskassan.

Och fyra av tio tjänstemän i det privata näringslivet vobbar i stället för att vabba. Det visar fackförbundet Unionens nya undersökning. Det är en ökning från förra året, men samtidigt önskar var tredje att de skulle slippa vobba.

Varför ökar vobbandet? 

– Man känner att man har en allt mer pressad tillvaro på jobbet tidsmässigt. De allra flesta anger som orsak att man annars inte skulle hinna med sina arbetsuppgifter och att man inte har någon annan att lämna över till. Man känner i många lägen att man inte har något annat val, säger Håkan Danielsson Wahl, opinionsbildare och kommunikatör Unionen. 

Men för Clara Sagström var svårt att få till både jobb och att ta hand om ett sjuk barn.

– Jag måste säga att jag helst inte vobbar, för det här var kämpigt! Nu trycker Tura på något här. Kanske slänger hon i väg ett mail på paddan eller ställer om inställningar, avslutar Clara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".