Familjen Aloush, här mamma Zahra och pappa Naser, lever i svår sorg efter mordet på sonen Yasan i september. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Familjen Aloush, här mamma Zahra och pappa Naser, lever i svår sorg efter mordet på sonen Yasan i september. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Familjens sorg efter mördade Yazan

1:48 min

I dag fortsätter rättegången efter knivmordet på 18-årige Yasan Aloush i Söderhamn i september förra året. P4 Gävleborg har träffat familjen Aloush, vars sorg rivs upp igen i och med den pågående rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

Storebror Ahmad var den som först fick det chockartade beskedet från polisen på Hudiksvalls sjukhus.

– Förlåt, men jag måste meddela dig att din bror är död.

– Jag förstår inte, säger jag, kan du säga det igen?

– Förlåt, din bror är död...

Familjen Aloushs liv har varit som ett vakuum efter beskedet att deras son Yazan knivskurits till döds natten mot den 19 september. När jag besöker dem i hemmet är sorgen är påtaglig, mamma Zahra torkar tårar när hon talar om det som hänt.

Fyra ungdomar har åtalats misstänks för inblandning i knivmordet och när rättegången inleddes i Hudiksvalls tingsrätt förra veckan tvingades familjen Aloush till sist lämna rättssalen.

– Det var för svårt att höra på hur det gick till när min son dog, säger Zahra Aloush.

Ahmad hade god koll på sin bror eftersom han jobbade på Staffangymnasiet där Yazan pluggade. Han förklarar att Yazan var en person som aldrig råkat ut för rasism eller hamnat i trubbel på annat sätt.

Han hade oturen att vara på fel ställe vid fel tillfälle den aktuella kvällen. Jag frågar pappa Naser om han känner bitterhet mot de som misstänks ha mördat hans son.

– Jag tycker synd om dem, de verkar inte förstå vad de har gjort, säger Naser Aloush.

Ahmad berättar om att Yazan gillade att sjunga och dansa och drömde om att bli pilot.

Förra veckan ringde polisen på nytt till Ahmad. Den här gången för att säga att han kunde hämta Yazans sista tillhörigheter, däribland en mobil.

– Jag tittar på hans mobil och ringer till mig själv från hans mobil och jag svarar själv "hallå, hallå, kan du svara mig", men det går förstås inte...

Längre ner i artikeln kan du höra hela samtalet med familjen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista