Talgoxen är fortfarande Sveriges vanligaste fågel. Foto: Patrick Pleul / TT
Talgoxen är fortfarande Sveriges vanligaste fågel. Foto: Patrick Pleul / TT

Talgoxen fortfarande länets vanligaste fågel

0:55 min

Nu är årets vinterfågelräkning avslutad. Precis som vanligt så ser talgoxen ut att sitta ohotad på tronen som Gävleborgs vanligaste fågel. Men inom ett par år så kan den vara omkörd av blåmesen, berättar Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

– Talgoxen har legat i topp alla de 11 år vi har ägnat oss åt den här räkningen. Det man kan se på riksnivå är att avståndet till tvåan blåmesen krymper. Blåmesen är en väldigt framgångsrik art som expanderar i hela Sverige. Inom några år kanske vi har ett tronskifte på gång, säger Anders Wirdheim.

Varför är det så då?

– Blåmesen är väldigt anpassningsbar och finner sig till rätta i stort sagt alla miljöer och det går väldigt bra för den i Sverige.

Räkningen har gjorts av privatpersoner i hela Sverige under helgen och avslutades i går måndag. Men under hela veckan går det att rapportera in observationer till SOF.

– Räkningen slutade i går vid mörkrets inbrott men det återstår att registrera rätt mycket rapporter. Alla rapporter som kommer med brev och det är möjligt att registrera in sina fåglar ända fram till söndag men vi har de stora dragen klara för oss så det är ingen tvekan om hur det ser ut den här vintern, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

– Det pekar mot att vi kommer få in lite färre rapporter i år än förra året så vi kanske hamnar strax under 20 000. Det är ganska många människor som hört av sig och sagt att de haft helt tomt i sina fågelmatningar den här helgen. När det blir så här plötsligt milt och all snö försvinner som den gjort i södra Sverige så hittar fåglarna mat ute i naturen.

Här är Gävleborgs vanligaste fåglar:

  1. Talgoxe Parus Major
  2. Domherre Pyrrhula pyrrhula
  3. Gråsiska Acanthis flammea
  4. Blåmes Cyanistes caeruleus
  5. Pilfink Passer montanus
  6. Gulsparv Emberiza citrinella
  7. Grönfink Chloris chloris
  8. Skata Pica pica
  9. Nötvecka Sitta europaea
  10. Kaja Coloeus monedula

Källa: Sveriges ornitologiska förening

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista