Limöbåten kan inte trafikera sin sträcka. Foto: Limötrafiken
1 av 2
Limöbåten kan inte trafikera sin sträcka. Foto: Limötrafiken
Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
2 av 2
Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Limöbåten kör miljövänligt i år

Samhällsbyggnad: Vi har fått tillskott i budgeten
1:10 min

Nu är det klart att Limöbåten ska köra skärgårdstrafiken i Gävle i fyra år framåt. Limöbåten kommer att gå från Skeppsbron till Engeltofta, Limön och Furuvik. Och i år blir trafiken miljövänligare.

– Det ska vara fossilfritt drivmedel framöver. Det stämmer bra med vårt miljöstrategiska program. Sedan känns det bra att vi säkrar i Furuvik också. Båten har haft svårt att lägga till där i blåsigt väder. Nu bygger vi en pir där som ska skydda mot vågor, säger Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun. 

Anbudet från Limöbåten Rederi AB som accepterats i år ligger på 2,5 miljoner kronor. Det är betydligt mer än förra årets cirka 550 000 kronor som blev slutnotan i en direktupphandling efter många turer fram och tillbaka. Då polisanmäldes Limöbåten för olaglig alkoholförsäljning och kritik riktades mot att upphandlingen inte gick rätt till.

– Det var inte speciellt kul, men nu känns det mycket bättre. Efter förra året fick vi också grepp om att om vi ska ställa miljökrav så kostar det mer. Så i år har vi fått tillskott i budgeten så att vi har råd att betala en miljövänlig båttrafik, säger Elisabet Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".