23 chefer ger sitt stöd till kritiserat förslag. Foto: Region Gävleborg
23 chefer ger sitt stöd till kritiserat förslag. Foto: Region Gävleborg

Vårdcheferna ger sitt stöd åt kritiserat ambulansförslag

0:58 min

I ett öppet brev ger 23 vårdchefer inom Region Gävleborg sitt stöd åt ambulanschef Jörgen Traneviks förslag angående ökad jourtid för den befintliga personalen. Ett förslag som kritiseras hårt av ambulanspersonalen. 

Det uppmärksammade och kritiserade förslaget handlar om jourtider. Ett förslag som går ut på att ambulanspersonalen ska ha jourtjänstgöring istället för aktiv arbetstid nattetid, 23.00- 7.00. Personalen får övertid när man är på uppdrag, men jourersättning under den övriga tiden.  

I det öppna brevet ger vårdcheferna inom Region Gävleborg sitt stöd till förslaget, som de anser är ett sätt att använda skattemedlen på ett bättre sätt. Cheferna skriver bland annat: 

Förslaget innebär också att vi inte behöver göra andra åtgärder, som att lägga ner verksamhet och stänga ambulansstationer och/eller minska antalet ambulanser.

För tre veckor sedan kritiserade Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska inom ambulansvården, och hans kollegor förslaget. De menade att det här betyder att personalen i princip ska jobba gratis. 

– Det är ett besparingsförslag som i mitt tycke hotar patientsäkerheten och dessutom är ett sätt att skyla över att ledningen har misslyckas med att rekrytera i flera år, sa Rasmus Bjerén då till P4 Gävleborg. 

Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulansen Gävleborg har sagt att ambulansen måste spara 5,5 miljoner kronor under 2016. Och många kronor finns att spara i övertidskostnader. 

Här kan du läsa hela brevet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista