Yonas Tehome, anställd på Sandvik. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Yonas Tehome, anställd på Sandvik. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

"Det är inte roligt, man vill ju inte bli arbetslös"

1:13 min

I dag kom beskedet att verkstadskoncernen Sandvik gjorde en kraftigt försämrad vinst för det fjärde kvartalet i fjol jämfört med samma period året innan. Anställde Yonas Tehome i Sandviken är orolig att förlora jobbet.

– Det är oroligt över allt, med Kina och gas och olja också. Det är inte roligt, men jag vet inte om man kan påverka det heller, säger han.

Yonas Tehome har jobbat på Sandvik i 21 år och säger att det ofta skapar oro bland de anställda när bolaget redovisar dystra siffror.

Vinsten för fjärde kvartalet föll från 2,2 miljarder kronor året innan till 266 miljoner kronor i fjol. Det beror bland annat på att både olje- och gruvindustrin är väldigt tuff i dag enligt Sandviks vd Björn Rosengren.

– Vi ser att den minskade efterfrågan i Kina och USA påverkar oss. Vi ska jobba med strukturen och effektiviseringar inom bolaget. Vi ska lyfta på varenda sten nu framöver för att bli bättre och effektivare, säger Björn Rosengren.

Yonas Tehome i Sandviken är rädd att den försämrade efterfrågan utomlands på sikt ska leda till att han förlorar jobbet.

– Ja, det är klart att man är det. Det är inte roligt att bli arbetslös. Men man kan ju hoppas att det kanske går bättre i år, säger Yonas Tehome.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista