Abdi Fatah Adan skottar snö i jobbet som bovärd. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
1 av 3
Abdi Fatah Adan skottar snö i jobbet som bovärd. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Abdi Fatah Adan. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
2 av 3
Abdi Fatah Adan. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio Foto: Abdi Fatah Adan. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Emina Campara, personalhandläggare på Sandvikenhus. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
3 av 3
Emina Campara, personalhandläggare på Sandvikenhus. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio Foto: Emina Campara, personalhandläggare på Sandvikenhus. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Abdi Fatah Adan blev bovärd när Sandvikenhus satsar

"Jag tycker om att jobba utomhus"
1:14 min

Det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus satsar nu på att ta ett större samhällsansvar. Därför har de rekryterat fyra arbetslösa utrikesfödda personer som arbetstränar som bovärdar i sex månader.

22-årige Abdi Fatah Adan trivs med sitt nya jobb.

– Jag tycker om att jobba utomhus, att skotta snö nu och klippa gräs på sommaren. När man jobbar utomhus får man luft också, säger han.

Abdi Fatah Adan är alltså en av fyra som genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Sandvikenhus nu arbetstränar som bovärd och jobbar med fastighets- och trädgårdsskötsel i Sandvikens centrum. Bovärdarna har var sin handledare och får ersättning från Arbetsförmedlingen.

Den här satsningen är ett sätt för bostadsbolaget att hitta nya medarbetare med bredare språkkunskaper och stor förståelse för andra kulturer.

– Vi ser ett växande behov i och med att vi får allt fler hyresgäster som pratar andra språk. Kommunikationen behöver förbättras för den är A och O, säger Emina Campara, personalhandläggare på Sandvikenhus.

Abdi Fatah Adan tror också att han har stor nytta av sina språkkunskaper.

– Jag kan italienska, somaliska och svenska så jag tror att jag kan hjälpa kunderna. Kommer de till exempel från Somalia så kan jag översätta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".