Evelina Nilsson från Gävle har sjukdomen endometrios.
1 av 2
Evelina Nilsson från Gävle har sjukdomen endometrios. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Daniel Kochanski / TT
2 av 2
Arkivbild. Foto: Daniel Kochanski / TT

Evelina: Jag vaknar varje morgon med smärta

"Det påverkar livet något oerhört"
1:28 min

Endometrios är en sjukdom som innebär kraftiga smärtor vid mens och sex. Men vården kring sjukdomen måste bli bättre menar både patienter och läkare och i dag väntas ett beslut komma från regeringen om extra pengar. Evelina Nilsson från Gävle är en av många som är drabbad. 

Var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av den ärftliga sjukdomen endometrios, vilket orsakar stora smärtor vid mens, sex och toalettbesök. Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växt utanför livmoderhålan, något som kan leda till endometrioshärdar som växer in i andra organ.

I P4 Gävleborgs förmiddagsprogram berättar Gävlebon Evelina Nilsson, 25 år, hur det är att leva med endometrios. Hon har sjukdomen och har under tio års tid i perioder levt med smärta dagligen. Och det tog hela sju år för Evelina att få en diagnos. 

– Efter sju år när man har haft så ont och så mycket problem utan att veta vad det var, så var det skönt med en diagnos. Men den glädjen har gått över, nu har jag insett att det här är en kronisk sjukdom som inte går att bota. Smärtan eskalerar, säger Evelina Nilsson och fortsätter. 

– Sjukdomen sätter sig på organen och förstör dem. Det är ju inte bara en grej, det är en ganska stor del. Det påverkar livet något oerhört.

I dag beslutar regeringen om mer pengar, sex miljoner kronor, för att Socialstyrelsen ska ta fram nationella riktlinjer, det rapporterar SVT Nyheter.

Det är något som både patienter och läkare länge efterlyst. För sjukdomen är fortfarande relativt okänd. Under 2014 fanns det 201 endometriospatienter i Gävleborgs län och Evelina Nilsson menar att många läkare inte heller kan så mycket om sjukdomen.

– Jag känner mig sviken av vården. Jag har inte känt att jag har fått så mycket hjälp för min endometrios. Men för två år sedan fick jag en läkare, och henne trivs jag jättebra med, säger Evelina Nilsson.

Hon hoppas nu att de extra miljonerna till Socialstyrelsen kan hjälpa kvinnor i framtiden och få vården att funka. 

– Äntligen! Det hade gärna fått hänt för tio år sedan, men jag är jätteglad. Förmodligen kommer kvinnor att få sjukdomen även i framtiden och är det väl skönt att de får hjälp i alla fall, säger Evelina Nilsson. 

Längre ner i artikeln hittar du hela intervjun med Evelina Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".