Myggforskare Jan Lundström.
1 av 2
Myggforskare Jan Lundström. Foto: Sveriges Radio
Myggarten Aedes geniculatus, den silvertecknade trädhålsmyggan.
2 av 2
Myggarten Aedes geniculatus, den silvertecknade trädhålsmyggan. Foto: Anders Lindström/SVA/TT

Han ska bekämpa zika-viruset

1:45 min

Den svenska myggforskaren Jan Lundström, som bekämpat mygg i nedre Dalälven, ska nu åka till Brasilien och hjälpa till med bekämpningen av Zika-viruset.

Det fruktade zika-viruset breder ut sig allt mer. Och i Brasilien förbereder sig nu 200 000 militärer på att bekämpa det myggburna viruset.

Nästa vecka ska militärerna skickas ut på gatorna och in i människors hem för att kolla så att ingen har stillastående vatten hemma - en svår uppgift i ett land där många människor saknar avlopp, särskilt i fattiga kåkstäder.

En annan som ska hjälpa till att bekämpa viruset är den svenske myggforskaren Jan Lundström. Han har länge bekämpat myggen i nedre Dalälven, men i slutet av februari åker han till Brasilien. 

– Jag har blivit inkallad till ett expertmöte där vi ska försöka komma fram till en handlingsplan, säger Jan Lundström till P4 Gävleborgs morgonprogram. 

Ett möjligt sätt att bekämpa viruset på är att påverka myggornas förökning. Jan Lundström förklarar att man kan odla stora mängder infertila hanmygg som inte kan befrukta honorna.

– Man odlar enorma mängder av den arten man har tänkt sig att bekämpa. Sedan sorterar man ut hanarna och belyser dem med röntgenstrålning, vilket gör att själva könscellerna påverkas. När dessa hanar sedan parar sig med en mygghona kommer honan att få ägg som det aldrig blir larver av. Då försvinner populationen, säger Lundström. 

Det här är zika-viruset

  • Viruset sprids av myggor.
  • Finns i de flesta tropiska länder. Sedan 2015 sprids det i större omfattning i Syd- och Centralamerika och Karibien.
  • De flesta får inga symptom alls. De vanligaste symptom som i så fall uppstår är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.
  • Ett ökat antal fall av nyfödda med mikrocefali, litet huvud, kan vara associerade till infektionen. Anledningen till att huvudet blir litet är att hjärnan inte växer som den ska. 

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista