Lennart Hovelius, Ove Anonsen och Björn Östberg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Lennart Hovelius, Ove Anonsen och Björn Östberg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Gävleborgsföretag prisas för sina uppfinningar

Lennart Hovelius: Benkvarnen mal ner höftkulor
1:14 min

En benkvarn för höftproteser och miljörelaterade mätsystem. Det är två uppfinningar i Gävleborg som i dag belönades med totalt 450 000 kr från Ahlgrenska donationsfonden. Fonden anser att båda de här småföretagen har stor potential att sälja in sina produkter utomlands.

Lennart Hovelius, pensionerad ortopedläkare i Gävle och gammal landslagsläkare i ishockey, belönas för sin benkvarn.

– Vi har en produkt som mal ner höftkulor vid ortopediska operationer. När en höftkula har lossnat, i stället för att cementera in en ny protes fyller man håligheten med packat ben som malts ner. Efter ett halvår har det packade benet omvandlats till kroppens eget ben, säger han.

I dag finns den här benkvarnen på de flesta sjukhus i Sverige, men med 200 000 kronor från Ahlgrenska donationsfonden får nu Lennart Hovelius chans att marknadsföra sin produkt mer utomlands.

En annan som också premieras i dag är Björn Östberg. Han driver ett litet företag i Ockelbo som skapar miljörelaterade mätsystem inom vindkraft, växthusgaser och hydrologi och vatten. Nu får hans företag 250 000 kronor.

– Det som är speciellt med våra system är att de har en väldigt hög tillförlitlighet. Det kan vara höga master man mäter med, eller sodar- och lidarteknik som bygger på ljus och ljud. Det är många produkter och vi vill ut internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".