Nattlivet på ambulansstationen ska enligt förlag inte längre räknas som arbetstid. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.
1 av 3
Nattlivet på ambulansstationen ska inte räknas som arbetstid. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.
Narkossköterskan Staffan Strand hoppr av efter 26 år vid ambulansen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Narkossköterskan Staffan Strand hoppar av efter 26 år vid ambulansen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Specialistsjuksköterskan Hans Klinga hoppar också av. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Specialistsjuksköterskan Hans Klinga har också fått nog. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Ambulanspersonal hoppar av i protest

1:33 min

Arbetstidsbråket mellan Gävleborgs ambulanspersonal och arbetsgivaren Regionen har lett till att ambulansanställda nu säger upp sig i protest. Arbetsgivaren vill införa jourtid om natten, vilket betyder att personalens beredskap på stationerna inte längre räknas som ordinarie och avlönad arbetstid.

Ledningens förslag att införa jourarbetstid nattetid har mottagits med bitterhet bland ambulansens runt 270 anställda. Det berättar Narkossköterskan Staffan Strand i Sandviken som efter 26 år vid ambulansen nu själv väljer att sluta:

– Ja, jag har fått nog nu när arbetsgivaren alltså i praktiken tänker lägga på oss mer arbetstid utan att vi får någon kompensation för det. Ingen vill väl jobba mer och få mindre betalt? säger han.

Mer jobb - lägre lön

Sparförslaget innebär att tre timmars jourtid införs per vecka. Det låter inte mycket, men sammantaget blir det faktiskt en extra månad per år då ambulanspersonalen oavlönad men med lågt jourtillägg ska vara på jobbet.

Nu analyseras riskerna med förslaget och givetvis blir det sämre för de anställda. Det sa Regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman i en kommentar till P4 Gävleborg tidigare i veckan:

– Ja, det är klart att det är en försämring för den enskilde medarbetaren. Så är det ju, konstaterade Kjell Norman.

Patientsäkerheten hotas 

När personalens arbetsvillkor försämras, ja då riskerar dessutom patienterna att drabbas, tillstod han i samband med samma kommentar:

– Ja det finns alltid en risk att vården kan bli sämre om det är väldigt många som slutar. Då finns det en risk att inte bemanningen längre kan upprätthållas, sa han.

"Jag vill inte utnyttjas"

Flera ambulansställda har hört av sig till P4 Gävleborg och förklarat att de redan sagt upp sig till följd av förslaget. Särskilt riskerar vårdkvaliteteten minska om mycket erfaren personal kastar in handduken - och det är precis vad Specialistsjuksköterskan Hans Klinga vid Hofors ambulansstation nu har gjort:

– Ja, jourtidsförslaget var droppen som fick bägaren att rinna över!

Hans Klinga tycker att han gjort nytta under sina 16 år vid ambulansen och att han verkligen var inställd på att efter lång utbildning i Regionens regi fortsätta med det. I stället slutar han - Jourtidsförslaget har vänt karriären upp och ner, konstaterar han:

– Om jag fortsätter kommer jag att bli utnyttjad. Att jag efter så många år inte längre inte ska få betalt för den tid jag befinner mig på min arbetsplats blev helt för mycket för mig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista