smartphone mobiltelefon appar
Foto: TT

Kommunen varnar för app – misstänkta fall av nätpedofili

"Barn i lågstadiet filmar sig själva i sovrummet"
0:58 min

I dag går Socialtjänsten i Gävle kommun och Brottsförebyggarna ut och varnar föräldrar i Gävle för appen Periscope, efter att man upptäckt flera fall av misstänkt grooming och nätpedofili med barn i Gävle inblandade.

Appen Periscope är ett program där man kan sända video live från sin smartphone och där den som tittar på videon kan kommentera under livesändningen.

På flera håll i Sverige har myndigheter och kommuner larmat om att det skapas en hets som gör att barn och ungdomar missköter sig och pressas att göra saker bara för att få fler tittare.

Det kan röra sig om att användaren, i flera fall barn, skriver att om de får X antal tittare så gör de Y, där kan Y vara något förnedrande eller olämpligt.

Och nu går Socialtjänsten i Gävle kommun och Brottsförebyggarna ut och informerar föräldrar till barn i skolåldern om appen.

– Det har kommit till vår kännedom att väldigt många barn och unga som använder den här appen uppmanar varandra att till att göra saker och ting, säger Fatima Viklund på Socialtjänstens fältgrupp i Gävle. 

Och appen används av barn i så låga åldrar som lågstadieåldern.

– Jag har själv gått in och sett där det är barn i lågstadiet som filmar sig själva i sovrummet.

Hur bra eller dålig koll anser du att föräldrar i Gävle har?

– Jag tror att det är väldigt många föräldrar som inte har riktigt koll.

Att barn och unga använder Periscope utan att föräldrarna har koll, kan bli en arena för grooming och nätpedofili. Och problemet är utbrett i Gävle enligt Fatima Viklund.

– Det är väldigt utbrett. Det här kom till min kännedom för någon vecka sedan och tog fick ta del av en ganska känslig live-filmning där barn och unga uppmanar sig själva att dricka sig väldigt redlöst berusade på offentliga platser, och då är man 12-14 år, säger Fatima Viklund.

Och hon fortsätter.

– Det har även varit situationer där man tar av sig kläderna och visar hud. man har diskussioner med främmande personer som man inte vem det är, personerna är anonyma och man vet inte vem som tittar eller vem man pratar med.

Hör hela intervjun med Fatima Viklund från Socialtjänstens fältgrupp nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".