Gänget bakom Anna Books låt innan de fick reda på att låten diskas.
Gänget bakom Anna Books låt innan de fick reda på att låten diskas. Foto: Privat

Larry Forsberg om att Book diskas från Mellon

2:32 min

I går stod det klart att Anna Books låt "Himmel för två" diskvalificeras från Melodifestivalen då låten redan tävlat i de Moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest 2014. Låten är skriven av schlagertrion Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Larry Forsberg från Gävle.  

Kan inte sova ~ ensam vaken i en mardröm. Min mardröm 💔😔💔 Orkar inte skriva mer än, att jag är förkrossad & otröstlig. Har aldrig tidigare haft så positiva känslor för ett deltagande i Melodifestivalen & nu är min lycka över detta grusat & jag är helt maktlös ~ Hade INGEN ANING om läget & just nu värker hela själen & det känns som att jag har konstant svårt att andas & som att mitt hjärta har kramp😔 Jag har kämpat & jobbat så hårt för detta........... Stannar här, det gör för ont att tänka i ord så här ~ så jag återgår till att vara ensam, fortsätta att ha frossa trots att jag har pyjamas, frottémorgonrock, raggsockor & ligger under dubbla täcken i mörkret, med tvn tyst på ~ för sällskap 💔 fast jag inte vet vad dom visar..........känner mig tom & bedövad ~ hur ska jag gå vidare #grusadedrömmar #kämpati31år #tom #ensam #ont #sorg #förstårinte ??????

Ett foto publicerat av Anna Toledano~Book (@annatoledanobook)

– Efter ett väldigt lyckat första rep blev vi plötsligt uppringda och det sas att det var någon kris och vi skulle åka till Scandinavium, säger Larry Forsberg till P4 Gävleborgs morgonprogram.

Han berättar att tankarna gick i ett under resan mellan hotellet och arenan. Vadå kris? Forsberg fortsätter: 

– När vi kom fram möttes vi av en väldigt allvarlig Christer Björkman som förklarade att bidraget tyvärr diskades. Han frågade om vi inte visste om att låten låg på nätet. Det visste vi inte, vi hade inte en susning om det, säger Larry. 

Tillsammans med Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson har Larry Forsberg skrivit bidraget som Anna Book på lördag skulle ha uppträtt i Melodifestivalens deltävling i Göteborg med. Författaren Camilla Läckberg har skrivit texten.

Men i går diskades alltså bidraget "Himmel för två" då den redan 2014 deltagit i de moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest. Låten kom inte med i tävlingen, men har legat ute för lyssning på en hemsida. 

– Vi kunde inte drömma om att man i Moldavien också la ut låtarna som inte kom med i tävlingen. Vi är ju jätteledsna för det här, säger Larry. 

Hur kunde ni inte veta det här?

– Men facit i hand kan man naturligtvis tycka hur dumma och naiva är ni? Men, jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det är väldigt vanligt att svenska låtskrivare skickar låtar utomlands. Givetvis är det vår skyldighet att känna till Moldaviens regelverk. Sanningen är ju dock är att vi nätt och jämt kan peka ut Moldavien på kartan, och än mindre kan vi läsa deras regler. 

Har ni pratat med Anna Book?

– Nej, vi har inte pratat med varandra, men det senaste vi hörde var att Anna ska repa i dag precis som vanligt. Om hon känner att hon ändå vill framföra numret så kommer det att få framföras, men utom tävlan, säger Larry Forsberg. 

Anna Book har nu på fredagsmorgonen meddelat att hon kommer att framföra sin låt "Himmel för två" utom tävlan under lördagens delfinal i Göteborg. 

Längre ner i artikeln kan du höra hela intervjun med Larry. Och lyssna på det diskade bidraget!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista