Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Beväpnade vakter ska skydda Forsmark från angrepp

0:55 min

För att stärka skyddet av kärnkraftverk ska vakterna börja bära vapen. Det meddelar i dag Strålsäkerhetsmyndigheten som fattat beslut om skärpta säkerhetskrav.

Beslutet gäller samtliga kärnkraftverk, bland annat alltså Forsmark i norduppland, och förutom vapen ska vakterna även utrustas med hundar.

Strålsäkerhetsmyndigheten har sett över och reviderat de föreskrifter och allmänna råd som finns kring det fysiska skyddet av kärntekniska anläggningar och har då kommit fram till att behovet av utökat skydd.

Nya villkor som införs är att kärnkraftverken ska ha beväpnade skyddsvakter. Närområdet ska även bevakas och kontrolleras av beväpnade skyddsvakter och hundar.

Sedan tidigare är alla kärnkraftverk klassade som skyddsobjekt med flygförbudszoner ovanför verken. Det har hittills inte varit ett krav, men blir nu det.

Villkoren kring skyddsobjekt och flygförbud gäller med omedelbar verkan, medan kraven på beväpning och hundar börjar gälla den 4 februari 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista