En ambulanssjukvårdare. Foto: Yvonne Åsell/TT.
Foto: Yvonne Åsell/TT.

Ung ambulanspersonal tvekar om framtiden

1:07 min

I morse rapporterade vi om att flera rutinerade ambulansmedarbetare i Region Gävleborg nu väljer att lämna sina jobb på grund av försämrade villkor. Även yngre medarbetare tvekar nu om sin framtid inom ambulansen.

Bland ambulanspersonalen råder missnöje över att arbetsgivaren Region Gävleborg vill införa jourarbetstid på natten för att minska ambulanskostnaderna.

En klar försämring av de anställdas villkor menar personalen och facket.

Petra Westman jobbar vid ambulansen i Gävle och har nyligen erbjudits fast anställning, men hon har ännu inte bestämt sig.

– För mig som ny personal på ambulansen så är personaltappet av de äldre en otroligt stor del i mitt jobb som jag kommer gå miste om. Det handlar ju om kompetensöverföring som inte vi kan ta del av säger Petra Westman.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Vi hoppas naturligtvis att det här förslaget ska dras tillbaka. Samtidigt har skadan redan blivit skedd till viss mån eftersom det har varit uppsägningar i länet, säger Petra Westman.

(Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Petra Westman tackat nej till fast anställning)

Reportrar: Martin Svensson och Elina Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista