Stefan Wennerstrand VD för NärLjus i Ljusdal. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Stefan Wennerstrand VD för NärLjus i Ljusdal. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Ljusdal satsar på miljövänlig matproduktion

"Ett hållbart sätt att producera mat"
1:06 min

I dag presenterade Ljusdals kommun en satsning som kan skapa över 100 jobb i Ljusdal.
Det handlar om att producera mat på ett klimatsmart sätt - efter en kretsloppsanpassad modell.

– Det här är ju ett sätt att på ett mer hållbart sätt producera mat, den frågeställningen har man forskat på väldigt länge och fått fram olika typer av cirkluära odlingskoncept. 

Tanken är alltså att till exempel en fiskodling och en grönsaksodling drivs tillsammans genom att dela ett kretslopp, där fiskens avföring även fungerar som gödningsmedel till grönsakerna.

De anläggningar som Sveriges lantbruksuniversitet forskat på kan nu göras i full skala och det är det som NärLjus nu vill införa. Men för att dessa anläggningar ska bli av krävs investerare och intressenter som kan bidra till projektet.

– Det vi vill hitta är någon som är intresserad av att äga anläggningen helt enkelt, säger Stefan Wennerstrand.

Det är också den stora jobbaspekten, att hundratals jobb kan skapas, hur viktigt är det för Ljusdals kommun?

– Det är självklart jätteviktigt, och det är något som vi på NärLjus försöker bidra med alla medel och på alla sätt påverka positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".